Rólam

gyógytornász, manuálterapeuta, Stott Pilates oktató

Küldetésem, hitvallásom, értékrendem

Küldetésemnek érzem és élem meg a mindennapokban, hogy kapcsolódni tudjak a hozzám forduló emberekhez. Együtt érezzek a nehézségeikben velük. Vezessem őket a mozgás, mozgások újra tanulási folyamatában. Szándékom, hogy partnerek legyünk, hogy együtt éljük meg a gyógyulás útját.

Gyógytornászként a fájdalmak, sérülések megelőzése , illetve a sérülések esélyének csökkentése mindig foglalkoztatott és foglalkoztat. Fontos nekem, hogy minél több ember, aki edz, sportol amatőr, vagy professzionális szinten hozzájusson információhoz, hogy hogyan tudja megelőzni a sérüléseket. Hogyan tudja fájdalmak, feszességek, sérülések nélkül hosszú időn keresztül űzni a számára fontos mozgást.

Szenvedélyem

Szenvedélyem, hogy egyszerűen, tisztán, precízen tanítsam meg azokat a mozgásokat, melyek az aktuális állapotban a lehető leghasznosabbak. Szenvedélyem, hogy a pácienseim biztonságban érezzék magukat, értsék mi történik velük. Hiszem, hogy a testen keresztül hatunk a lélekre,egyszerre tudunk változtatni mindkettőn. KI tud nyílni a lélek a test hívására. Személyes motivációm, hogy szeretném megérezni, minden pillanatban, kivel, milyen módon tudok a számára leghasznosabban kapcsolódni. Mozgással, beszélgetéssel, érintéssel, ezek kombinációjával. Megérezni, hogyan tudnak ezek az eszközeim utat találni a gyógyulás felé. A mozgásba belevinni a tudatosság erejét.

Személyes motivációm

A megelőzés fontossága már főiskolai gyógytornász hallgató korom óta velem van. Személyes történetem tanított meg egyrészt arra, hogy miért fontos a sérülések utáni jó, minőségi rehabilitáció, másrészt hogy a sportolók, a rendszeresen mozgó emberek számára óriási jelentőséggel bír a rájuk szabott, az ő testüknek, mozgásmintáinak megfelelő preventív tréning. Atletizáltam kamaszkoromban, több kisebb sérülésem volt, általában boka és térd húzódások. Majd egyre nagyobb sérülések, kisebb műtétek következtek, amelyek között nem részesültem megfelelő utókezelésben. Biztosra veszem, hogy a térd és boka mozgásmintáim elárulták volna, hogy milyen irányú rossz technikával végzem az edzéseket és a mindennapi mozgásokat. A következő lépés egy nagy sérülés lett: elszakadt az elülső keresztszalagom és kitört egy darab a combcsontom felszínéből.

Újabb műtétek következtek, ekkor már főiskolás voltam és kezdtem megérteni, hogy mi történt velem az elmúlt években. Hogyan következtek egymásból az egyre súlyosabb sérülések.

Küldetésemnek érzem és élem meg a mindennapokban, hogy kapcsolódni tudjak a hozzám forduló emberekhez. Együtt érezzek velük a nehézségeikben. Vezessem őket a mozgás, mozgások újratanulási folyamatában. Szándékom, hogy partnerek legyünk, hogy együtt éljük meg a gyógyulás útját.

Hogyan lettem gyógytornász?

Kicsi gyerekkorom óta gyógyítani, segíteni szeretnék. Innen, a mostból visszatekintve nagyon egyértelmű volt az utam. A gyermekkori „orvos szeretnék lenni”-ből a mozgás iránti vonzalmam terelt a gyógytorna irányába. Valójában egyik reggel, úgy 18 évesen jött egy nagyon határozott gondolat, hogy gyógytornász szeretnék lenni. Egyértelmű volt, hogy jelentkezek a főiskolára. Ezek után egyenes út vezetett Zalaegerszegre, ahol fantasztikus tanárokkal találkoztam és a szakma mély szeretetét élhettem át és hoztam magammal.

 

Majd következtek a hétköznapok, amikor minden egyes páciens, akivel találkoztam változtatott rajtam. Alakított, segített, hogy folyamatosan fejlődjek a szakmámban és emberként egyaránt. A kudarcok, nehézségek erős mozgatórugói az életemnek. Látom, ahogy minden nap tanított a valóság valamit. Ahogy kezdő gyógytornász koromban elkezdtem azon gondolkodni, vajon miért fájdul meg  a dereka a térd műtött betegnek a gyógytorna után. Mi lehet az oka? Mi történik a többi ízülettel mozgás közben? Nem tudtam elfogadni, hogy ez így van jól, majd elmúlik, nem ez a fontos most. Azt gondoltam, valamit csinálhatnék jobban.

Elkezdtem mindezt átgondolni az éppen aktuális tudásommal. Újabb és újabb kérdésekre kaptam választ a továbbképzések alatt és után. Jöttek a pozitív visszajelzések, melyek segítettek abban, hogy ne ragaszkodjak egy régi rendszerhez, hanem merjek újragondolni téziseket. A sok megszerzett elméleti és gyakorlati tudás folyamatosan integrálódik, és arra törekszem, hogy a hozzám forduló embereknek azt a technikát, vagy különböző technikák azon kombinációját, elegyét  adjam, amelyre az adott napon, pillanatban szüksége van. A holisztikus szemlélet része lett a mindennapjaimnak. A hozzám forduló emberek része lettek az életemnek, nem csak a testük .

 

Mindenki egy „csomaggal” érkezik, amit nem lehet lerakni az ajtóban. Hatunk egymásra. Szeretem azt a szabadságot megadni mindenkinek, hogy annyira avat be a lelki vívódásaiba, félelmeibe amennyire éppen szüksége van. Saját életemben megtapasztalt változásaim, fejlődéseim nyitottak és nyitnak ki új kapukat, utakat a terápiában is.

Szakmai tapasztalat, végzettség

Gyógytornászként végeztem 2000-ben, ezután sok szakmai tanfolyamon vettem és veszek részt. Manuálterapeuta lettem. A McKenzie szerinti kezelési modell, a Kinezio Tape, a fascia (kötőszövet) és lágyrész manuális technikák, a Schroth terápia, gerinc stabilizációs tréningek és a perifériás idegmobilizácó is része lettek a repertoáromnak. Mozgásmintákkal a Kinetic Control nevű kurzusokon fertőződtem meg. Ezen a többlépcsős nemzetközi képzésen megtanultam, hogy a testünk elárulja,  milyen mozgások okoznak túlterhelést. Képes lettem más nézőpontból tekinteni a testre és az izmokra. Az izmok kontroll szerepe került előtérbe. Az, hogy a sok, ismétlődő mozgás, mint például a leülés, a felállás, vagy egy sportoló által az edzése alatt rengetegszer végzett helytelen mozdulat hogyan tud fájdalmat okozni, és  ezt a kóros mintát hogyan tudjuk átírni, kijavítani, miként tudjuk újratanulni a mozdulatot.

Az évek folyamán azt vettem észre, hogy saját kis módszerem kezdett kialakulni, előtérben mindig az érintéssel. A kézzel végzett technikák iránti szeretetem folyamatosan erősödött a visszajelzések hatására. Szeretem érezni a kezemmel  a mozgást, az izmok állapotát, változásait. Szeretem vezetni, megtanítani a mozgást, mikor még bizonytalan, új minden. Mint a tanító, aki fogja a kisgyerek kezét és tanítja az írás alapjaira. És nem utolsó sorban szeretem érezni a kapcsolatot közöttünk.

Az érintésen kívül szenvedélyesen rajongok a szép, könnyed, tiszta, gyógyító mozgásért. Örömöt érzek, mikor ebben a folyamatban vagyunk. Ehhez nagy segítséget kaptam, amikor elkezdtem Stott Pilates egyéni órákra járni. Egy teljesen új szemléletet tanultam meg a képzés alatt, melynek része, hogy hogyan tanítsak mozgást érthetően, hogyan módosítsam a gyakorlatokat az adott pillanatnak megfelelően és hogy élvezni lehet azt, ahogyan megtanuljuk irányítani a testünket.

Mit adok? Mi történik nálam? Milyen eszközökkel, módszerekkel segítek?

Általában testi fájdalmad vezet hozzám. Ez lehet friss sérülés, baleset utáni megkeresés, vagy régi, nehezen múló, visszatérő kellemetlenség. Először megbeszéljük, hogy mi történt, beszélünk a fájdalmadról. Megnézem a leleteidet, megvizsgállak. Szeretném megfejteni az okát, a gyökereit a panaszodnak. Mindig elmondom, amit gondolok, érzek a problémádról. Fontos, hogy te is értsd, mi történik a testedben éppen. Gyakran a nem elégséges tudás, a bizonytalanságban levés fokozza a fájdalmat. Szeretném, ha ezáltal csökkenne a félelem, a szorongás.

 

Az első alkalommal elindul egy folyamat, ahol megismerem a mozgásaidat, munkahelyzetedet, kicsit az életedet. Nagyon fontosak a visszajelzéseid, hogy a testedben mit érzel a mozdulatok, érintések közben és azok után. Közös munka történik. Én figyelek rád, te is figyelsz magadra. Ezzel tehetjük a lehető legtöbbet azért, hogy jobban legyél.

Azt tapasztalom, hogy mindenki el tudja mondani, hogy mi a baja. Ezt fontos meghallani. Arra törekszem, hogy ne legyenek előre megírt forgatókönyvek a fejemben, hanem a jelenben, a mostban tudjak maradni és minden figyelmemet rád fordítani. A mozgásaidból igyekszem kideríteni, hogy milyen mozdulatok okozhatják a fájdalmad. Melyik az a testhelyzet, sokszor ismételt mozdulat, mozgásminta, amely túlterhelheti a szöveteket. Tapintás által jutok olyan információhoz, hogy hol vannak olyan érzékeny pontok, melyek hívják a kezemet, az érintésemet. Az izmaidat, kötőszövetedet készítem fel ezzel a mozgásra. Közben előkerülhetnek kérdések, félelmek, igazából bármi. Ami akkor ott van velünk, azzal vagyunk együtt.

 

A kombinált kezelési modellben hiszek. Szerintem  hamarabb érünk el eredményt, ha a módszereket kombinálva, az aktuális állapotnak megfelelően alkalmazom. A manuális technikák, a nyújtás, az erősítés elegyét , amiknek az aránya változó lehet a terápia alatt.

Mi és hogyan működik az online terápiában?

Egyáltalán hogyan indult el egy új irányzat bennem?Mit adok? Mi történik nálam? Milyen eszközökkel, módszerekkel segítek?

Az első kérdés, amely felmerült bennem, amikor beleugrottam az online világba, hogy fizikai kontaktus nélkül hogyan tudom megoldani a kapcsolódást? Na jó, először a teljes kétségbeesés és blokk érkezett meg, hogy akkor én most nem tudok semmit tenni, egy gyógytornász nem tud a keze nélkül dolgozni, pláne én… Hát ugyanúgy valóban nem tudok veletek lenni, de más módon igen. És valóban, ha nem csak egy megoldáshoz ragaszkodok, akkor képes vagyok látni más lehetőséget is. Ezzel a hozzáállással nyitottam meg magamban valami olyan részem, aki elkezdett új megoldásokon gondolkodni. Nagyon élvezem (ismét) újraírni a megszokásokat. Így jött a honlap is. Találtam magamban alkotó erőt. Találtam magamban kíváncsiságot, hogy mi van még bennem, amire nektek szükségetek lehet.

Természetesen nem ugyanolyan eszközökkel, módszerekkel vagyok jelen az online térben, mint hagyományosan. Nem is érdemes ugyanazt várni. Ami ugyanaz, az a jelenlétem, a figyelmem, a pillanatban élésem, mert csak így  tudom meglátni a rendelkezésünkre álló lehetőségeket a gyógyuláshoz.

 

Ami új: egy kamerán keresztül sokkal nagyobb egységben, egészben látom a tested, a mozdulataid. Sokszor segít a más nézőpont, a nézőpont váltás. Ez itt folyamatosan jelen van. A hangomnak, szavaimnak sokkal nagyobb jelentőségük lett. Csakúgy, mint a nagyon pontos,  egyértelmű  instrukcióknak. Velük tudom elérni a kapcsolódást, a bensőséges hangulatot, ami az ellazulásodat, a befelé, a mozgásodra való figyelmedet szolgálja.

 

Amit Ti mondtatok rólam

“A derékfájás előbb-utóbb mindannyiunkat eléri. Ortopéd orvos, gerincgyógyász specialista tanácsára kezdtem járni e személyre szabott, egyéni gyógytornára. Évek alatt tapasztalhattam, hogy Piroska adottságaimhoz igazodó szakértelme milyen jótékony hatású.

Életem hasznos részévé vált, hiányozna, ha nem lenne.”
Hegedűs Péter

“Komoly kül és belboka, illetve szárkapocscsont törésem volt. A műtét után a fizioterápiás kezelések mellett kezdtem el Piroskához hetente járni.

Számos olyan gyakorlatot végzünk, melyek a mozgás teljesebb terjedelmét adják vissza, a gyakorlatok után jellemzően kimegy a fájdalom a bokámból, nincs befeszülve és hétről hétre egyre jobb. Segítségével a testi és lelki rehabilitáció valósul meg”

Koncz Péter

Készen állsz a megoldásra?

Mi olvasható ki a mozgásmintákból? A fájdalom és a mozgásminták összefüggései. Hogyan csökkenthető a fájdalmak, sérülések kialakulásának, kiújulásának esélyei? Ezekre a kérdésekre  találsz válaszokat a kéthetente megjelenő írásaimban.